Sve izvesnije da Grčka otvara svoju Silicijumsku dolinu

Foto: Pixabay

Mogućnost da Grčka razvije svoju verziju "Silicijumske doline" postala je verovatnija, jer je država povratila vlasništvo nad zemljištem od 76 hektara u Solunu, gde je predviđen razvoj tehnološkog parka četvrte generacije, piše atinski dnevni list Katimerini. 

Reč je o zemljištu uz obalu sa pročeljem od 750 metara u zalivu Thermakios, koje je nekada pripadalo državnoj radio-televiziji ERT, a 2013. je prebačeno u državni fond za privatizaciju. 

Pre nekoliko godina, međutim, promenjena je strategija za korišćenje tog zemljišta i odlučeno je da se ono vrati državi, kako bi moglo da se preda "Aleksandrovoj inovacionoj zoni". Ona predstavlja administrativno telo za organizaciju i promovisanje inovativne zone "Solunije", koja treba da razvije tehnološki park u tom grčkom gradu.

Pre nego što novi investitor počne sa gradnjom, moraće da završi neophodne studije i osigura finsnsijska sredstva do kraja naredne godine, u protivnom, zemljište će biti vraćeno fondu za privatizaciju.

Projekat predstavlja investiciju vrednu 50 miliona evra, a novac se skuplja  putem privatnih zabava, zajmova i donacija. Od toga je 250 hiljada već potrošeno za studije i poslovni plan, izjavio je za "Katimerini" predsednik "Aleksandrove inovacione zone", Kiriakos Loufakis.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara