FOTO: Pixabay

Sve manje lekovitih ekskurzija za decu iz Černobilja

FOTO: Pixabay

Deca koja odrastaju u blizini Černobilja u Ukrajini često su putovala na ekskurzije da bi poboljšala zdravlje koje je izloženo riziku zbog incidenta u nuklearnoj elektrani koji se dogodio 1986. godine, ali sve je manje porodica koje žele da ih prime.

Kako navodi Svetski ekonomski forum (WEF), stanovništvo koje živi blizu elektrane i dalje je izloženo radioaktivnom zagađenju kroz hranu i vodu. 

Na primer, naučnici su 2018. utvrdili da mleko u ukrajinskim selima sadrži pet puta više cezijuma nego što je bezbedno za odrasle osobe – a 12 puta više nego što je bezbedno za decu.

Deca koja odrastaju blizu zone u kojoj se desila katastrofa imaju zdravstvene probleme kao što su uvećane štitne žlezde, rak i respiratorne bolesti, što neki pedijatri dovode u vezu sa zagađenom hranom i vodom.

Humanitarna organizacija Chernobyl Children International osnovana je 1991. sa idejom da organizuje putovanja u Irsku za decu koja žive u zagađenim oblastima.

Do danas ova grupa je pomogla da se organizuje put za oko 25.000 dece, a pojavile su se i druge organizacije koje rade isto.

Međutim, procenjuje se da oko milion dece živi u oblastima pogođenim nesrećom. Nema mnogo porodica koje su voljne da ugoste ovu decu, a poslednjih godina njihov broj opada, piše WEF. 

Ove godine organizacija Children’s Project saopštila je ad može da primi samo 600 dece u poređenju sa 3.500 godišnje, koliko je mogla ranih 2000-ih godina.

Deca na odmoru mogu da razviju zdravije imune sisteme. WEF navodi pozivajući se na BBC da nakon tri sedmice oporavka u Škotskoj nivo ozračenosti opada i radijaciji trebaju dve godine da se vrati na raniji nivo.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta se dešava u Černobilju danas?

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Alek

    Zamolio bih autora teksta da za početak makar pročita osnove fizike pa tek onda piše nebuloze.