Sve veće nezadovoljstvo Nemaca

Foto: Flickr World Economic Forum, autor: Monika Flueckiger

Još od početka pandemije u Nemačkoj nije bilo tolikog nezadovoljstva prema vladi kancelarke Merkel. Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, građani žele i brže vakcinisanje i više testova i više ukidanja zabrana, piše Dojče vele.

Sve je manje razumevanja za mere nemačke vlade u suzbijanju pandemije, pokazuju rezultati redovnog mesečnog ispitivanja javnog mnjenja „Dojčlandtrend“ (Deutschlandtrend). 

Čak 47 odsto upitanih podržava mere zabrana, a njih 20 odsto želi da mere budu još oštrije. Međutim, kada se postave konkretna pitanja o merama koje se sprovode, pokazuje se da nezadovoljstvo i nerazumevanje na veoma visokom nivou, navodi ovaj list.

Najgore prolaze vladine mere za nabavku vakcina i organizaciju vakcinacije. 

„Da bi se sprečilo da se neko progura preko reda, distribucija vakcina i vakcinisanje sprovode se u posebnim centrima – a oni su uglavnom još uvek prazni zbog čitavog niza razloga. Tri četvrtine upitanih ne može zato da razume zašto to ne ide brže i efikasnije“, navodi se u istraživanju.

Trebalo bi napomenuti da je ispitivanje sprovedeno početkom ove nedelje, pre odluke da se vakcine od sledećeg meseca stave na raspolaganje i kućnim lekarima, što će vrlo verovatno da ubrza proces.

Sve veći broj upitanih zabrinut je zbog mera podrške privredi, a dve trećine upitanih nezadovoljno je time kako političari donose mere protiv koronavirusa. 

Uprkos svemu, vlada kancelarke Angele Merkel do sada je dobro prolazila u ispitivanjima. Prošlog meseca njenim radom bilo je zadovoljno 55 odsto ispitanih, ali je to zadovoljstvo sada palo na 50 procenata. Istovremeno, 49 odsto ispitanih izražava jasno nezadovoljstvo merama vlade.

Kancelarkom Merkel lično još uvek je zadovoljno 64 odsto ljudi, tako da je ona i dalje najpopularnija političarka u Nemačkoj. Pritom bi trebalo napomenuti da je ta podrška prošlog meseca bila veća za čak pet procenata.

Najveći pad popularnosti doživeo je ministar zdravlja Jens Špan (CDU) popularnost mu je pala za 12 odsto, na 39 procenata.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.