Svet čeka dug ekonomski oporavak, berze u padu

Foto: Pixabay

Uz podatak da je od izbijanja epidemije bez posla ostalo 36 miliona Amerikanaca, u četvrtak su snažno srezani svi indeksi.

Pesimistični pogledi na brzinu ekonomskog oporavka predsednika američke centralne banke, u kombinaciji s novim podacima o nezaposlenosti koji su pokazali da je od izbijanja epidemije u SAD bez posla ostalo 36 miliona Amerikanaca srušili su u četvrtak berzanske indekse, javlja poslovni.hr.

Na evropskim berzama zavladao je oprez, a najvažniji indeksi su ponovno pali, jer su investitore uznemirila upozorenja koja je u sredu izneo čelnik američkog Feda Jerome Powell.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 16 sati u minusu 2,8 posto, pri čemu su svi sektorski indeksi bili u minusu, a najviše indeks sektora proizvođača osnovnih sirovina. Istovremeno, londonski FTSE indeks pao je 3,4 posto, a frankfurtski DAX za 2,9 posto, dok se pariski CAC spustio gotovo 3 posto.

Evropske berze tako su pratile negativni trend koji je zabeležen dan ranije na Vol stritu i u četvrtak u Aziji, nakon što je predsednik američke centralne banke Jerome Powell upozorio da će trebati vremena da se privreda vrati tamo gde je bila i “da bi oporavak mogao biti sporiji nego što želimo”.

U razgovoru s direktorom Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Powell je kazao i da će američka centralna banka učiniti šta treba, ali bez dalje fiskalne podrške to možda neće biti dovoljno da se izbegnu velike ekonomske štete, a bez posla bi moglo ostati najmanje 20 miliona ljudi.

U utorak je ulagače pokolebalo upozorenje Anthony Faucija, vodećeg stručnjaka za zarazne bolesti u SAD da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja privrednih aktivnosti moglo dovesti do novog talasa epidemije,u kojoj je već umrlo više od 80.000 Amerikanaca.

A sporije pokretanje aktivnosti značilo bi da će oporavak najveće svetske ekonomije biti sporiji nego što su se ulagači nadali. “Najveća posledica mogla bi biti da se deo privrednih aktivnosti koje smo izgubili neće nikada oporaviti”, kaže Cruz. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija pale su u sredu, a najviše, više od 4 odsto, u energetskom i bankarskom sektoru.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Eki

    Još su daleko od dna i od opravka.