Svetske berze su većinom u plusu

Svetske berze su većinom u plusu pošto su ublažene bojazni od opšteg trgovinskog rata.

Posle ostavke ekonomskog savetnika u Beloj kući Gerija Kona, oštrog protivnika protekcionističkih mera, indeksi na Vol stritu juče su otišli duboko u minus ali su se donekle oporavili pošto je Bela kuća saopštila da bi Kanada i Meksiko, ali i neke druge zemlje mogle biti izuzete iz taksi na čelik i alumunijum koje planira predsednik SAD Donald Tramp.

Od glavnih indeksa u minusu je nemački DAX od 0,3 odsto, dok je francuski CAC 40 u porastu 0,4 odsto, a britanski FTSE 100 0,1 odsto.

Na istoku je japanski Nikei 225 porastao je 0,5 odsto, južnokorejski Kospi 1,3 odsto, hongkonški Hang Seng 1,5 odsto, Šangajski kompozitni indeks 0,5 odsto, a australijski S&P/ASX 200 0,7 odsto.

Rast na kineskim berzama je usledio pošto je objavljeno da je izvoz iz Kine u februaru porastao za 44,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, preneo je Asošijetid pres.

Cene nafte su u padu. Vrednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, pala je 0,23 odsto na 61,01 dolar po barelu, a nafte Brent za 0,45 odsto na 64,05 dolara po barelu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara