Tehnološke firme izbegle 1,5 milijardi evra poreza samo u Ujedinjenom Kraljevstvu

Foto: Pixabay

Pet velikih tehnoloških kompanija koje rade u Ujedinjenim Kraljevstvu su tokom 2018. godine ostvarile profit od 8,1 milijardi funti (preko 9,5 milijardi evra), ali su istovremeno izbegle da plate barem 1,3 milijardi funti poreza, navodi se u analizi lokalne nevladine organizacije TaxWatch.

Prema najnovijim podacima, Gugl, Cisko, Fejsbuk, Majkrosoft i Epl su poreze izbegavali kompleksnim finansijskim strukturama i operacijama, putem kojih su zaradu izvlačili u ofšor zone, a zbog čega su ukupno platili svega 237 miliona funti poreza.

Tehnološki giganti i druge multinacionalne korporacije koji posluju na Britanskim ostrvima često prebacuju svoje profite u poreski povoljnije sredine.

Na primer, Gugl (Google) je sve do prošle godine prihode u Ujedinjenom Kraljevstvu računovodstveno beležio u susednoj Irskoj. 

Nakon toga je irska ekspozitura plaćala velike naknade za korišćenje Guglove intelektualne svojine holandskoj podružnici, koja je profite "parkirala" na Bermudska ostrva.

Procenjuje se da je Gugl iz svojih globalnih podružnica na bermudske račune samo 2018. godine preusmerila blizu 23 milijarde dolara.

Na papiru su sve podružnice van poreskih rajeva zabeležile skromne profite, ali je povezano preduzeće na Bermudskim ostrvima, koja imaju poresku stopu od 0%, prikupila sve profite.

Guglova podružnica na Bermudima, inače, nema ni jednog zaposlenog, a TaxWatch navodi da su i druge tehnološke kompanije koristile slične šeme za izegavanje poreza.

"Činjenica da se tehnološke kompanije bave izbegavanjem poreza u industrijskom obimu već je dugo poznata. Naše istraživanje pokazuje da su pokušaji državnih vlasti, kako na međunarodnom tako i na domaćem nivou, da se uhvate u koštac sa problemom jedva zagrebali površinu... Neophodno je da [nacionalne] vlade i međunarodna tela preispitaju kako se oporezuju multinacionalne kompanije i prihvatanje činjenice da trenutni pristup jednostavno ne radi", kazao je direktor TaxWatch-a Džordž Tarner. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara