Tehnološki giganti se sve više mešaju u slobodu izražavanja

Foto: Pixabay

Mogućnost tehnoloških kompanija da utiču na slobodu izražavanja i sadržaj koji je dostupan ljudima na internetu postaje sve vidljiviji, a njihovo mešanje ili nemešanje u političke diskusije izaziva sve oštrije reakcije javnosti i medija.

Kompanija koja održava program za video-pozive Zum (Zoom) je privremeno zatvorila je naloge koji pripadaju grupi kineskih aktivista sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što su preko njihove platforme održali komemoraciju povodom 31. godišnjice demonstracija na Trgu Tjenanmen, saznaje Axsios.

Portparol Zuma potvrdio je tom portalu da je zajednički nalog zatvoren "u skladu sa lokalnim zakonom" i rekao da je sada ponovo aktiviran.

"Kao i svaka globalna kompanija, moramo se pridržavati važećih zakona u zemljama u kojima poslujemo. Cilj nam je da radnje koje preduzimamo ograničimo na one koje su neophodne da bi se usaglasile sa lokalnim zakonima", navodi se u izjavi.

Ovo sugeriše da je Zum zatvorio račun zbog Kine, koja zabranjuje bilo kakav razgovor o protestima na Tjenanmenu 1989. godine.

Prodemokratski aktivisti i politički disidenti suočavaju se sa problemima i nadzorom čak i izvan granica Kine. Američke kompanije koje su prisutne u Kini takođe su pod prismotrom prilikom postupanja sa sadržajem koji kineske vlasti smatraju osetljivim.

Zum nije jedini tehnološki gigant koji cenzuriše sadržaj na svojoj platformi.

Nedavno je potvrđeno da je Jutjub automatski brisao komentare koji sadrže određene fraze na kineskom jeziku, povezane sa kritikom vladajuće Komunističke partije (KPK) u zemlji. Kompanija je potvrdila za portal The Verge da se to događalo "greškom i da radi na rešavanju problema".

Epl je takođe uklonio "Pocket Casts", popularnu platformu za slušanje podkasta sa kineskog tržišta, jer je Kina tvrdila je da se ona može koristiti za pristup sadržaju koji se u zemlji smatra ilegalnim.

Gugl je do nedavno radio na cenzuriranoj verziji svog pretraživača za Kinu, koji je trebalo da cenzuriše sve pretrage o ljudskim pravima, demokratiji, religiji i protestima.

Međutim, Guglova potpredsednica za javnu politiku Karan Batija rekla je da je rad na cenzuriranom kineskom pretraživaču "okončan".

U proteklim nedeljama, Tviter je cenzurisao neke od Trampovih objava na toj društvenoj mreži jer, kako je ocenjeno, "podstiču nasilje", a uz njih je stao i aplikaija Snepčet, koja je obustavila promovisanje sadržaja sa Trampovog naloga.

Izvršni direktor Fejsbuka, Mark Zakerberg, sa druge strane, odbio je da prati primer Tvitera i Snepčeta, i dodao da kompanija koju predvodi "neće da određuje šta je istina" i da je sloboda izražavanja vrlo važna na njihovim platformama. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara