Telegram se Briselu žali na App Store

Flickr, autor: Yuri Samoilov https://yuri.samoilov.online/

Aplikacija za dopisivanje Telegram tražila je od Evropske komisije da istraži poslovne prakse App Store-a, navodeći da Apple-ova prodavnica krši pravila konkurencije, preneo je Telecompaper pozivajući se na Fajnenšel Tajms (Financial Times).

U žalbi potpredsednici Evropske komisije Margret Vestager, Telegram, koji ima preko 400 miliona korisnika, navodi da Apple mora “dozvoliti korisnicima da softver nabave van App Store-a,“ kao i da visokom provizijom smanjuje kompanijama resurse potrebne za održavanje aplikacija, što  korisnicima stvara više troškova“.

Trenutno, Apple-ova politika ne dozvoljava kompanijama da informišu korisnike aplikacija o drugim opcijama nabavke van App Store-a.

“Svaki kvartal, Apple prihoduje milijarde dolara od ovakvih aplikacija, dok su troškovi za njihovo držanje i pregledanje na servisu u milionima, ne milijardama. Možemo to da znamo jer mi u Telegramu držimo i pregledamo više javnog sadržaja nego što će App Store ikad imati,” rekao je osnivač aplikacije, Pavel Durov.

Dve istrage EK protiv tehnološke kompanije Apple već su pokrenute u junu, a prethodno su muzički servis Spotifaj kao i kompanija za prodaju e-knjiga Kobo takođe podneli pritužbe protiv poslovnih praksi App Store-a.

Iz Apple-a negiraju ovakve tvrdnje o nepravednom ograničavanju konkurencije.

U izjavi uoči svedočenja pred američkim Kongresom, Tim Kuk, šef kompanije, prihvatio je određenje kritike, ali branio poslovne prakse kompanije, govoreći da Apple veruje “da je konkurencija velika vrlina koja promoviše inovaciju.“

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara