Foto: Pixabay

Tesla dolazi u Evropu, nova Gigafabrika u Nemačkoj

Foto: Pixabay
Suosnivač i generalni direktor kompanije Tesla, Ilon Mask, najavio je da će sledeća fabrika te kompanije biti otvorena u Nemačkoj, u okolini Berlina. Mask je takođe rekao da će proizvođač električnih automobila pored takozvane „Gigafabrike" otvoriti i inženjerski i dizajnerski centar. 

On je za portal AutoExpress naveo da je jedan od razloga za ovakvu odluku i neizvesnost koju Bregzit predstavlja, zbog čega su odustali i od planova za kreiranje istraživačke podružnice u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Neki od najboljih automobila na svetu prave se u Nemačkoj. Svi znaju da je nemački inženjering izvanredan. To je deo razloga zbog čega lociramo našu evropsku Gigafabriku u Nemačkoj", kazao je Mask.

Tesline Gigafabrike su objedinjena postrojenja za proizvodnju vozila i litijum-jonskih baterija za njihovo pokretanje. Prva je otvorena u Nevadi, u Sjedinjenim Američkim Državama, a zapošljava više od 3.000 ljudi. 

Evropska Gigafabrika će biti u potpunosti odvojen od Teslinog postojećeg sedišta kompanije i postrojenja za finalnu proizvodnju u Tilburgu, Holandija.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Stefan

    Ja kad čujem Tesla srce mi zaigra. Najbolja kompanija na svetu a još nosi i ime našeg velikana. Ne mogu da dočekam da sledeće godine stignu i u Srbiju