Tesla isporučila skoro milion automobila u 2021. godini

Foto: Unsplash

Proizvođač automobila na električni pogon Tesla isporučio je rekordnih 936.172 vozila 2021. godine, kako je navedeno u finansijskom izveštaju, što predstavlja povećanje od 87 odsto u odnosu na 499.550 isporučenih vozila u 2020. godini, prenosi The Verge.

Kompanija je uspela da isporuči 308.600 automobila samo u poslednjem kvartalu 2021. godine, u odnosu na 241.300 isporuka u trećem kvartalu.

Od tih isporuka, 11.750 je bilo za modele S i X, dok je 296.850 bilo za modele 3 i Y. Oba modela su činila većinu isporuka tokom cele godine sa 936.172 pošiljki, u poređenju sa 24.964 isporuke S i X modela.

Kompanija Tesla je ranije izjavila da planira da poveća isporuke za oko 50 odsto svake godine, i iako nije dostigao milion isporuka, ipak je premašila svoj godišnji cilj rasta.

U novembru je interni memorandum otkrio da je izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao svojim zaposlenima da prestanu da žure sa isporukom do kraja kvartala i da se umesto toga fokusiraju na smanjenje troškova.

Nestašica čipova koja pogađa ceo svet dovela je do toga da veliki broj proizvođača automobila uspori sa proizvodnjom, uključujući Teslu.

Prošle godine Tesla je prepravila sopstveni softver kako bi ublažila uticaj nestašice, a takođe je morala nakratko da zatvori proizvodnju u svojoj fabrici u Kaliforniji u februaru.

Uprkos svemu ovome, vrednost Tesle je u oktobru premašila bilion dolara (10.000 milijardi dolara), nakon što je kompanija za iznajmljivanje automobila Hertz dodala 100.000 Tesla u svoju flotu.

Kompanija je čak imala i najprofitabilniji kvartal ikada u trećem tromesečju 2021. godine, ali to se može promeniti, s obzirom na to da zarada za poslednji kvartal 2021. godine još nije objavljena.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.