Test na koronu koji za 15 minuta daje rezultate biće gotov krajem septembra

Foto: Pixabay

Švajcarska farmaceutska kompanija Roche potvrdila da će brzi test na korona virus javnosti predstaviti krajem ovog meseca, prenosi portal CNBC.

Prema ranijoj najavi posao bi morao da se sprovede sa južnokorejskom fabrikom SD Biosensor Inc, koja već raspolaže brojnim testovima za otkrivanje virusa.

Roche sa njima inače ima ugovor o distribuciji u svetu.

Taj test na antigene virusa SARS-CoV-2 koji je izazvao pandemiju COVID-19, biće dostupan u zemljama koje priznaju oznaku CE, koja je obavezna za proizvode koji ulaze na tržište Europske unije.

Prema saopštenju kompanije, test tačno dijagnostifikuje u više od 96 odsto zaražene pacijente, a u 99 odsto slučajeva je tačan kada pokazuje one koji nisu zaraženi.

"Test služi kao početni skrining za ljude koji su bili izloženi pacijentima zaraženim SARS-CoV-2 ili okruženju gde vlada visok rizik od zaraze. Svakog meseca biće dostupno 40 miliona brzih testova. Taj kapacitet će se udvostručiti do kraja godine", objašnjeno je u saopštenju kompanije Roche.

Detalji o ceni testa nisu saopšteni, ali je poznato da ona ne zavisi od tehničke opreme u laboratorijama.

To kako se dodaje, znači da može da se koristi za brza i velika ispitivanja. Roche je test nazvao "pristupačnim", ali nije otkrio detalje o cenama. 

Kompanija je saopštila da namarava da zatraži odobrenje za hitnu upotrebu testa u Sjedinjenim Državama, od njihoive Uprave za hranu i lekove.

AMERIČKI TEST AMERIKANCIMA

Američka kompanija za medicinske uređaje Abbott Labs objavila je da je njihov novi brzi test FDA dobio hitno odobrenje prošle nedelje i koštaće oko 5 dolara.

Prema odobrenju, taj test može da se koristi na pacijentima koji već imaju simtome sedam dana.

Kada je stiglo odobrenje, Trampova administracija obezbedila je najmanje 150 miliona tih testova, što će uposliti sve kapacitete te kompanije do kraja 2020. godine, a vrednost posla je preko 750 miliona dolara.

IZ SRBIJE NA PCR TESTIRANJE U MAĐARSKU

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara