FOTO: Pexels

TOP LISTA: Najbolje pripremljene države za korišćenje veštačke inteligencije

FOTO: Pexels

Srbija se našla na 58. mestu od 194 države sveta po tome koliko je spremna da koristi veštačku inteligenciju (AI) za pružanje javnih usluga, prema indeksu koji je sastavila organizacija Oksford Insajts (Oxford Insights).

Ova organizacija, koja pruža savetodavne usluge po pitanju digitalne transformacije i veštačke inteligencije, sastavila je Indeks spremnosti svetskih vlada za AI za 2019. godinu.

Kako se navodi u Indeksu, zemlje zapadnog Balkana u razvoju inovativne sredine za razvoj AI su „stagnacija ekonomskog rasta i odliv mozgova".

„Pa ipak, države zapadnog Balkana i južnog Kavkaza su se udružile i rade zajedno na akcionim planovima koji treba da uključe napredne tehnologije u funkcionisanju vlade", navodi Oksford Insajts.

Od drugih balkanskih zemalja, Bugarska je na 47. mestu, Grčka na 49, Severna Makedonija na 61, Hrvatska na 62, Crna Gora na 67, Albanija na 83. i Bosna na 95. mestu od 194 zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

Svaki deseti Evropljanin nikad nije koristio internet

Deset najbolje pripremljenih država za primenu veštačke inteligencije u pružanju javnih usluga su:

1) Singapur

2) Ujedinjeno Kraljevstvo

3) Nemačka

4) SAD

5) Finska

6) Švedska

7) Kanada

8) Francuska

9) Danska

10) Japan

Među prvih 20 zemalja dominiraju države Zapadne Evrope, Severne Amerike, Australija i Novi Zeland, kao i četiri azijske zemlje – ni jedna država Afrike ili Južne Amerike nije u prvih 20.

„Ovo je podsetnik na postojeću nejednakost kada se radi o pristupu veštačkoj inteligenciji," navodi se u Indeksu

Prilikom izrade Indeksa korišćeno je 11 kriterijuma koji su svrstani u četiri glavne grupe: upravljanje, informatička infrastruktura, obrazovanje i veštine, i Vlada i javne službe. Podaci su pribavljeni od više izvora, poput baze registrovanih AI startapa ili Ujedinjenih nacija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara