FOTO: Pixabay

Toplotni talas u Evropi opasan po život, 44 stepena u Francuskoj

FOTO: Pixabay

Zapadna Evropa je usred opasnog i čak smrtonosnog toplotnog talasa ove nedelje, sa očekivanim temperaturama do 44 stepeni Celzijusa, piše Biznis Insajder.

Francuska, Španija i Portugalija očekuju temperature koje su mnogo više od normalnih. Nove rekordne temperature već su zabeležene u Nemačkoj i Češkoj. Još uvek nije poznato kada će toplotni talas proći.

Na jugu Francuske prema prognozama temperature će dostići 44 stepena celzijusa.

Naučnici pripisuju ogromne temperature oluji iznad Atlantskog okeana i zadržavanju visokog pritiska nad centralnom Evropom, koji dolazi iz Sahare.

U Francuskoj se broj toplotnih talasa u zemlji udvostručio u protekle 34 godine i očekuje se da će se do 2050. godine ponovo udvostručiti, prema francuskoj nacionalnoj agenciji za vremensku prognozu. 

Météo France je proglasio crveno upozorenje - najviše upozorenje o vremenu, u četiri dela južne Francuske. 

Oko 15.000 ljudi širom Francuske umrlo je nakon sličnog agresivnog vrućeg talasa u avgustu 2003. godine, kada su temperature na jugu zemlje dostigle čak 44,1 stepeni Celzijusa. 

Iako toplotni talasi nisu neuobičajeni u Evropi, ovaj se pojavio neočekivano rano. Stručnjaci kažu da klimatske promene utiču na sve učestalije vrućine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara