Tržište domena zabeležilo veliki rast tokom pandemije

Foto: Pixabay

Kako je pandemija donela razne promene u načinu života i rada, a poslovanje je nekoliko meseci bilo obavljano isključivo preko interneta, tržište domena je tako zabeležilo značajan rast na globalnom nivou.

Rast broja registrovanih naziva domena išao je ruku pod ruku sa procvatom e-trgovine. Istraživanja pokazuju da je u prvih šest meseci 2020. godine 50 odsto svih u svetu više koristilo digitalne ili onlajn metode plaćanja nego pre pandemije.

Taj trend nije zaobišao ni Srbiju, a podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je u prvom tromesečju 2020. godine zabeleženo 3,98 miliona transakcija preko interneta, što je 48,13 odsto više nego u istom periodu 2019.

Svetski mediji izveštavali su o intenzivnom porastu broja registrovanih naziva domena koji sadrže reč korona ili kovid, a koji ilustruje i ukupan rast na ovom tržištu (jedan registar generičkih domena prijavio je milion novoregistrovanih naziva domena od početka godine do kraja maja).

Istraživanja su pokazala da je do kraja marta 2020. registrovano čak 100.000 naziva domena u kojima se javljaju pojmovi vezani za pandemiju. 

Registri generičkih domena (.com, .info i dr) morali su da obrate posebnu pažnju na takozvane "kovid" nazive domena, jer su iza nezanemarljivog broja takvih vrebali hakeri, navodi se u izveštaju Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Kako se prodaja i protok novca „preselio“ na internet, to je, naravno, na globalnom nivou pratio i kriminal. 

Phishing sajtovi su se namnožili, a spam sa temom korone je postao uobičajena stvar. Međutim, nisu samo nazivi domena sa temom korone zadavali glavobolje, već i oni koju su sadržali imena popularnih aplikacija i platformi za saradnju i onlajn sastanke, kao što je Zoom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara