Tržište noutbuk računara očekuje oporavak tek sledeće godine

Foto: Pixabay

Uprkos činjenici da su glavni proizvođači računara uspeli da obnove proizvodne 90 odsto proizvodnih kapaciteta do kraja marta, povećanje potražnje za noutbuk (notebook) računarima opteretilo je snabdevanje tom lektronskom opremom u prvom kvartalu 2020. godine, navodi se u analizi tajvanske državne istraživačke ustanove za IT istraživanje MIC (Market Intelligence & Consulting Institute). 

Kako prenosi portal Telecompaper, iako je panedemija COVID-19 uticala na lanac snabdevanja prenosnih računara u Kini zbog privremenih obustava rada prodavnica, takođe je podstakao potrošnju zbog potrebe za radom i obrazovanjem na daljinu.

Autori izveštaja tvrde da porast potražnje laptop računara možda nije dovoljan da pokrije gubitak kako potrošačkog tako i poslovnog sektora zbog štedljivijeg ponašanja tokom perioda pandemije u prvom polugodištu.

"Uz nesigurnu potražnju u drugoj polovini godine, predviđa se da će globalni obim isporuka prenosnih računara i dalje tokom 2020. godine padati 4,6 odsto na međugodišnjem nivou, odnosno da će biti prodato oko 153,5 miliona laptopova.

Zbog relativno niske osnovice u 2020. godini i očekivanog porasta potrošnje nakon perioda konzervativnijeg ponašanja u ovoj godini, očekuje se da će isporuke prenosnih računara u svetu porasti 4,9 procenata tokom 2021. godine, zaključuje se u analizi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara