Ilustracija FOTO: Pexels

Tragač za pčele vodi do kradljivca košnica

Ilustracija FOTO: Pexels
Kada je stotinu ukradenih košnica pronađeno u voćnjaku badema u Kaliforniji, detektivi su uhapsili pčelara koji je tu čuvao košnice, ali mučili su se da ih vrate njihovim zakonitim vlasnicima.

O čemu je reč? 

Kalifornija je poznata po uzgoju badema, za šta je potrebno više od 1,5 miliona kolonija pčela za oprašivanje, a pčelarima se u proseku plaća 171 dolar po košnici za usluge oprašivanja. Zahvaljujući velikoj potražnji i povećanju naknada, pčelari vide potencijal da zarade više novca kradući košnice i iznajmljujući ih za oprašivanje, navodi ModernFramer, a prenosi Agroklub.

PROČITAJTE JOŠ:

Krađa košnica u Južnoj Kaliforniji

Iako ne postoji nacionalna statistika, kancelarije za sprovođenje zakona, širom južne Kalifornije dobijale su izveštaje o ukradenim košnicama u toku februara i marta, što je vrhunac sezone oprašivanja badema.

Neki pčelari oboje svoje košnice ili urezuju serijske brojeve u drvo, međutim oznake je jednostavno ponovo prefarbati ili izrezbariti. U poslednje vreme pojavili su se novi visokotehnološki alati za praćenje ukradenih košnica.

GPS sistem za košnice kao rešenje 

Eli Sims (Ellie Symes), izvršni direktor kompanije The Bee Corp, naučila je nešto više o postojanju potrebe uređaja za praćenje ukradenih košnica na sastanku Državne pčelarske asocijacije u Oregonu, 2017. godine. 
Nekoliko pčelara obratilo se Simsovoj sa pitanjem da li bi mogla razviti rešenje koje bi se zasnivalo na GPS sistemu koje će pratiti ukradene košnice.

"Pčelarstvo je skupa profesija i ove krađe imale su veliki uticaj na pčelare", ističe Simsova. 

"Skrivanje GPS uređaja u košnici je zastrašujuće. Slično je sa postavljanjem alarma ispred kuće - potencijalni lopovi znaju da se kretanje košnica može pratiti", dodaje Eli. 

Obaveštenje stiže na mobilni telefon

Policija na Novom Zelandu uspešno je uhapsila lopove košnica, zahvaljujući uređaju za praćenje koji je kreirao MyApiary. Uređaj omogućava pčelarima da upravljaju košnicama i tako vode policiju pravo do lopova.

Ukoliko je košnica premeštena na neko drugo mesto, pčelari primaju obaveštenje putem mobilnog telefona i mogu pratiti njeno kretanje. Uređaj košta oko 200 dolara, plus godišnja pretplata.

Pčelari se suočavaju i sa većim problemima

Iako je zabranjeno u svakoj košnici ugraditi ovaj tzv. tragač, njihova upotreba na svakih 30 košnica, često je dovoljna da spreči lopove. Razlog za ove konkretne mere je taj što nije ukradena samo jedna ili eventualno dve košnice nego lopovi ukradu sve košnice u pčelinjaku. 

Sims veruje da je ovaj uređaj dovoljno mali da se ugradi u košnicu, što otežava lopovima njegovu detekciju. Za sada, njena kompanija, ne planira razvijanje novog uređaja protiv krađe. 

"Krađa pčela ljuti čitavu industriju, ali da li je problem dovoljno veliki da se isplati razviti novu tehnologija za njegovo rešavanje", pita se Sims.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara