Donald Tramp FOTO:@WhiteHouse

Tramp: Izgradiću zid, iskoreniću epidemiju AIDS-a, a Kinezi nam više neće uzimati poslove!

Donald Tramp FOTO:@WhiteHouse
Američki predsednik Donald Trump rekao je u utorak da će narediti da se izgradi zid na granici s Meksiko. On je naveo i da samo zid koji će štititi od ilegalne imigracije može garantovati sigurnost Sjedinjenih Država.

"U prošlosti, većina ljudi u ovoj dvorani glasala je za zid, ali pravi zid nikada nije izgrađen. Narediću da on bude izgrađen", rekao je Trump pred Kongresom u svojem drugom govoru o stanju nacije.

On je zastupnike, republikance i demokrate, pozvao da postignu kompromis oko pitanje imigracije.

"Zidovi deluju i zidovi spašavaju živote. Stoga hajdemo sarađivati, postići kompromis i postići sporazum koji će učiniti Ameriku sigurnom", pozvao je.

"Imamo moralnu zadatak da  stvorimo migracijski status koji će štititi živote i radna mesta naših građana", rekao je Trump. 

"Moramo odbaciti politiku osvete, otpora i odmazde i prigrliti bezgranični potencijal saradnje, kompromisa i zajedničkog dobra", dodao je.

Trump je istaknuo da su Sjedinjene Države postale ekonomsko  čudo.

"Ekonomsko čudo se događa u Sjedinjenim Državama i jedina stvar koja bi ga mogla zaustaviti su glupi ratovi, politika i smešne istrage", rekao je.

Stoga je upozorio demokrate da se ne upuštaju u beskonačne istrage koje bi mogle dovesti do slabljenja američke ekonomije.

To je izjavio u trenutku kada demokrati koji sada imaju kontrolu nad Zastupničkim domom planiraju seriju istraga njegove administracije, a posebni istražitelj bavi se ruskim mešanjem u izbore 2016.

Govoreći o Kini, Trump je upozorio tu zemlju da više neće moći "da krade radna mesta i bogatstvo od Amerikanaca" i zatražio od Pekinga "strukturne promene" kao i da prekine s nepravednim trgovinskim praksama.

Govoreći o zdravstvu, Tramp je rekao da ima nameru da iskoreni epidemiju AIDS-a u narednoj deceniji, planira da uvede plaćeno porodiljsko i da će zatražiti od Kongresa da zabrani pobačaj u kasnijim fazama trudnoće.

"Kako bi se zaštitilo dostojanstvo svake osobe, tražim od Kongresa da usvoji zakon kojim bi se zabranio pobačaj u kasnijim fazama trudnoće kada deca mogu osetiti bol u majčinoj utrobi", naglasio je Trump.
Radi se o drugom govoru o stanju nacije Donalda Trumpa ali je to prvi govor pred podeljenim Kongresom, gde republikanci imaju većinu u Senatu, a demokrate u Zastupničkom domu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.