Donald Tramp FOTO: @WhiteHouse

Tramp: Kina će smanjiti tarife na uvoz američkih automobila

Donald Tramp FOTO: @WhiteHouse
Peking će "smanjiti i ukloniti" 40% tarifa koje stavlja na američke automobile uvezene u Kinu, rekao je američki predsednik Donald Trump.

Kina nije komentarisala najavu predsednika Trumpa, koju je napisao na Tvitteru bez davanja detalja.

Taj potez će biti dobrodošao automobilskoj industriji koju je bila u velikom problemu zbog  trgovinskog rat aizmeđu SAD i Kine.

Predsednik Trump i Ksi Jinping su pristali na privremeno primirje u trgovinskom sporu.

Tokom večere na samitu G20, američki i kineski predsednik pristali su da ne povećaju tarife 90 dana da bi za to vreme pregovarali.

Neuspeh u sklapanju dogovora dovešće do toga da će tarife na kinesku robu porasti sa 10% na 25% na početku sledeće godine, a na taj način bi otvorili put tarifama za dodatnu kinesku robu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su predsednici Kine i SAD uputili instrukcije svojim ekonomskim timovima da rade na uklanjanju svih tarifa nakon sastanka G20, izveštava Reuters.

Azijska tržišta se okupila nakon vesti o trgovačkom ratnom primirju. U Kini, Hong Kong-ovi indeks Hang Seng-a porasli su za 2,5%, a indeks Shanghai Composite skočio je 2,6%. Japanski indeks Nikkei 225 porastao je za 1%.

Dobitak se širio u Evropu, s indeksom FTSE 100 u Velikoj Britaniji, Cac 40 u Francuskoj i nemačkim Dak indeksom za oko 2% u ranoj trgovini.

Podsetimo, predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping saglasili su se da ne pooštravaju trgovinski rat i obećali da se uzdržavaju od uvođenja novih tarifa za 90 dana.

Obećanje dolazi u momentu kada dve najveće ekonomije na svetu pregovaraju o trajnom sporazumu

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara