Tramp naredio Dženeral motorsu da pravi respiratore

Flickr

Predsednik SAD Donald Tramp iskoristio je ovlašćenja po Zakonu o odbrambenoj proizvodnji (Defense Production Act), kojim se uvodi ratna privreda, i naredio proizvođaču automobila Dženeral motors (GM) da počne sa proizvodnjom respiratora za obolele od koronavirusa, piše Washington Post.

Tramp je saopštio da je potpisao memorandum koji obavezuje kompaniju da „prihvati, izvede i da prioritet“ ugovorima sa američkom saveznom vladom o proizvodnji respiratora.

„Naši pregovori sa GM oko mogućnosti da obezbedi respiratora su bili produktivni, ali naša borba protiv virusa je previše hitna da bismo dozvolili ustupke i kompromise kako bi se proces ugovaranja nastavio normalnim tokom. GM je gubio vreme“, saopštio je Tramp.

On je za nadzor sprovođenja Zakona o odbrambenoj proizvodnji imenovao ekonomistu Pitera Navara, koji trenutno savetuje Trampa o pitanjima trgovine.

Navaro je nove mere opisao kao „najznačajniju industrijsku mobilizaciju od Drugog svetskog rata“. On je rekao da druge kompanije uglavnom sarađuju, ali da je kada je u pitanju GM Bela kuća naišla na prepreke.

GM je odgovorio da „nedeljama radi bez prekida“ kako bi zadovoljio hitne potrebe i da ne posustaje u posvećenosti da proizvodi respiratore.

Tramp se ranije na Tviteru žalio na GM, ali i na automobilsku kompaniju Ford. „Dženeral motors MORA smesta da otvori fabriku u Lordstaunu u Ohaju, koju je glupavo zatvorio, ili neku drugu fabriku i počne da pravi respiratore, odmah! Ford, počni sa respiratorima, odmah“, objavio je Tramp na Tviteru. 

On je na Tviteru napisao i da država Njujork mora odmah da distribuira respiratore koje je prethodno dostavila savezna vlada.  

Iz istog razloga (privremenost i neophodnost radi zaštite zdravlja ljudi jer samo korišćenje imovine, tj. obavljanje delatnosti predstavlja rizik za zdravlje), mere ne bi mogle da se kvalifikuju ni kao oduzimanje ili ograničenje prava na imovinu koje daje pravo na naknadu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara