FOTO: Pexels

Tramp neće kompromis sa Kanadom u vezi izmena trgovinskog sporazuma

FOTO: Pexels

Predsednik SAD Donald Tramp kaže da neće biti spreman na kompromise s Kanadom u pregovorima o izmeni Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Trampova izjava je podstakla sumnje da li dve zemlje mogu brzo da dođu do dogovora o ostanku Kanade u tom, 24 godine starom trgovinskom sporazumu, uz SAD i Meksiko koji su u ponedeljak postigli preliminirani dogovor o novom trgovinskom sporazumu umesto NAFTA bez Kanade. 

Tramp je želeo da ta njegova izjava, data u intervjuu za Blumberg njuz, ne bude objavljena, ali je ona ipak stigla do kanadskog lista Toronto star koji ju je preneo, navodi Asošiejted pres. 

Da je to rekao, potvrdio je potom i sam Tramp na Tviteru. 

"Jao, dao sam nezvaničnu izjavu Blumbergu u vezi s Kanadom i taj snažan dogovor je grubo prekršen. Pa dobro, još jedno nepošteno izveštavanje. Navikao sam na to. Bar Kanada zna kakav stav imam", tvitovao je američki predsednik. 

Pošto su SAD i Meksiko postigli dogovor o takozvanom "Trgovinskom sporazumu SAD i Meksika" koji bi zamenio NAFTA, kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend skratila je putovanje po Evropi i požurila u Vašington u utorak da pokuša da obezbedi učešće Kanade u novoj verziji NAFTA. 

Pregovori SAD i Kanade traju od tada, a Frilend posle početnog optimizma, sada deluje tmurnije. 

"Težimo dobrom sporazumu, ne bilo kakvom, i pristaćemo jedino na sporazum koji je dobar za Kanadu. Još nismo došli do toga", rekla je Frilend novinarima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara