Donald Tramp FOTO: Wikimedia

Tramp preti da će SAD izaći iz Svetske trgovinske organizacije

Donald Tramp FOTO: Wikimedia

Ukoliko se STO ne dovede u red , ne prestane da vrši pritisak i donosi presude protiv SAD, moguć je izlazak iz te organizacije, kaže Tramp.

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp zapretio je mogućim izlaskom te države iz Svetske trgovinske organizacije (STO), zbog navodnog nefer tretmana. 

"Ako se ne dovedu u red, povući ćemo se iz STO", rekao je Tramp u intervjuu za Blumberg Njuz. 

Svetska trgovinska organizacija je osnovana da bi obezbedila pravila u globalnoj trgovini i rešavala sporove među zemljama. 

Tramp je naveo da to telo isuviše često presuđuje protiv Sjedinjenih Država, iako su dobili neke poslednje presude. 

On je za Foks Njuz ranije ove godine rekao da je STO osnovana "da brani korist svih, osim SAD-a", dodajući da je njegova država "izgubila skoro sve tužbe pred STO".

Međutim, neke analize pokazuju da su Sjedinjene Države pobedile u oko 90 slučajeva u kojima su one tužile, te da su izgubile otprilike isti procenat tužbi u slučajevima koji su vođeni protiv njih. 

Trampovo upozorenje na mogućnost da SAD napuste organizaciju pojačava konflikt između predsedničke protekcionističke trgovinske politike i otvorenog tržišta koje STO obezbeđuje. 

U međuveremenu Vašington je nedavno blokirao izbor novih sudija u sistemu STO, što je potencionalno moglo da paralizuje njenu sposobnost da donosi presude. 

Rebert Lajthajzer, predstavnik američke trgovinske komore, takođe je optužio STO za vršenje uticaja na suverenitet države.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.