Tramp: Sumnjam u dogovor ukoliko Bajtdens zadrži udeo u TikTok-u

Foto: FoNet/AP

Predsednk Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp doveo u pitanje planove kineske kompanije Bajtdens (ByteDance) da zadrži većinski udeo u poslovanju aplikacije TikTok na teritoriji SAD, kao deo dogovora sa američkom firmom Oracle, piše Gardijan.

"Mogu vam reći da mi se to ne sviđa. Sve mora biti 100 odsto rešeno što se tiče državne bezbednosti", rekao je Tramp.

Naveo je i da će uskoro biti obavešten o bezbednosnim procenama takve mogućnosti.

On je takođe bio "iznenađen" činjenicom da Vašington ne može da zahteva isplatu od kompanija, kao uslov za prihvatanje bilo kakvog dogovora.

Trampovu inicijativu podržalo je šest republikanskih senatora, koji su pozvali američku administraciju da odbije TikTok dogovor ukoliko u novom odnosu vlasništva ostane veza sa kineskim vlasnikom ByteDance.

Tramp je prethodno pretio da će zabraniti aplikaciju na teritoriji SAD ukoliko ne bude prodata nekoj američkoj kompaniji, a u tom slučaju vlada bi primala deo njene zarade.

ORAKL POBEDIO U NADMETANJU ZA TIK TOK, NIJE JASNO ŠTA TAČNO DOBIJA

Predstavnici državne bezbednosti SAD inače smatraju da bi ByteDance mogao da šalje podatke o američkim korisnicima kineskoj vladi.

Međutim, postavlja se pitanje da li Tramp zaista želi da se odrekne oko 100 miliona Amerikanaca koji koriste TikTok, jer su se približili izbori 3. novembra.

U međuvremenu Kina je promenila zakon o izvozu i po njemu vlada te zemlje ima prednost kada neka strana kompanija želi da kupi kinesku tehnologiju.

Tačnije, prvo se proverava koliko je eventualnom prodajom ugrožen neki njen interes.

Kineske vlasti saopštile su da kompanija Byte Dance ne bi trebalo da bude na silu naterana od strane SAD da sklopi dogovor o prodaji apliojacije TikTok.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara