FOTO: @POTUS

Tramp uvodi tarife na više od 200 milijardi dolara uvozne robe iz Kine

FOTO: @POTUS

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvešće od naredne sedmice tarife na više od 200 milijardi dolara uvozne robe iz Kine.

To će zaoštriti trgovinski konflikt između dve najveće ekonomije sveta i poskupeti proizvode za široku potrošnju, od ručnih torbica do guma za bicikle.

Na početku tarife će iznositi 10 odsto, a od 1. januara 2019. godine će biti povećane na 25 procenata, izveštava agencija AP.

Tramp je sinoć najavio ovaj potez koji će sigurno intenzivirati neprijateljstvo između Vašingtona i Pekinga, navodi američka agencija.

Podseća da je predsednik SAD već uveo 25-procentne carine na 50 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine, na šta je Peking uzvratio uvođenjem tarifa na američku robu, između ostalog i na soju, što je bio "pucanj" u predsednikove pristalice u američkom poljoprivrednom regionu.

Peking je tada upozorio da će uvesti tarife na dodatnih 60 milijardi dolara uvoza iz SAD ako Tramp naredi uvođenje novih carina.

Američki predsednik je sinoć zapretio dodatnim "podizanjem uloga" ako Peking donese odluku o merama odmazde, navodeći da će se na meti carina naći još dodatnih 267 milijardi dolara kineskog uvoza. Time bi se ukupan iznos povećao na 517 milijardi dolara, što praktično "pokriva" gotovo sve proizvode koje Kina prodaje SAD-u.

Nakon što je prikupila mišljenja izneta u javnoj raspravi, administracija u Vašingtonu je saopštila juče da je povukla više stavki sa ranije liste 200 milijardi dolara vrednog uvoza iz Kine, uključujući i proizvode za zaštitu dece poput biciklističkih kaciga.

Pobedu su izvojevali i Epl i američki kupci, budući da je administracija "skinula" pametne satove i neke druge elektronske proizvode široke potrošnje sa liste uvozne robe iz Kine.

Istovremeno, Vašington je poručio da je i dalje otvoren za pregovore sa Kinom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara