Trgovinski deficit Crne Gore premašio milijardu evra

Foto: Pixabay

Ukupna trgovinska robna razmena Crne Gore od početka godine do kraja jula iznosila je 1,4 milijarde evra, što predstavlja pad od 17,8 odsto, najnoviji su podaci Monstata.

Crnogorski zavod za statistiku navodi da je izvozeno robe vrednosti 200 miliona evra, a da je uvoz bio 1,22 milijardi evra, što znači da je trgovinski deficit za prvih sedam meseci premašio milijardu evra.

U odnosu na isti period prošle godine, izvoz je manji za 12,5 odsto, a uvoz manji za 18,7 odsto.

Trgovinska razmena je do marta bila na istom nivou kao i prethodne godine, a zatim je usledio veliki pad usled pojave pandemije koronavirusa.

Tokom zdravstvene krize, na pad trgovinske razmene uticalo je i smanjenje privrednih aktivnosti, uvođenja zabrane rada u pojedinim delatnostima, ograničenja u saobraćaju, kao i drastičan pad turizma.

Najveću trgovinsku razmenu u ovom periodu Crna Gora je imala sa Srbijom, koja je vredela 285 miliona evra, što čini 20 odsto ukupne nacionalne trgovinske razmene. U istom periodu prošle godine razmena sa Srbijom vredela je 343 miliona evra.

Uvoz robe iz Srbije iznosio je 236 miliona evra, dok je Crna Gora u Srbiju izvezla robu u vrednosti od 50 miliona evra, što je četvrtina njenog ukupnog izvoza.

Smanjen je uvoz naftnih derivata i goriva sa prošlogodišnjih 117 na 63 miliona evra, a struje sa 38 na 26 miliona evra.

Uvoz hrane smanjen je sa 266 na 231 milion evra, a pića sa 40 na 28 miliona evra, dok je izvoz duvana porastao sa 1,3 na 1,8 miliona evra.

Zbog smanjenja građevinskih aktivnosti, naročito na auto-putu, pao je uvoz gvožđa i čelika sa 49 na 33 miliona, nemetalnih minerala sa 77 na 59 miliona i ostalih metala sa 66 na 57 miliona evra.

Uoči pandemije povećan je jedino uvoz medicinskih i farmaceutskih proizvoda sa 60 na 69 miliona evra, dok je izvoz istih takođe povećan sa 12,8 na 13,6 miliona.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara