Izgled buduće žičare FOTO: ZET.hr

Troškovi za žičaru pored Zagreba porasli još 270.000 evra

Izgled buduće žičare FOTO: ZET.hr

Troškovi izgradnje nove sljemenske žičare na Medvednici pored Zagreba (pandan Avali u Beogradu) porasli su za još dva miliona kuna (270.000 evra) ali to je kap u moru budući da su troškovi izgradnje žičare već sada dostigli 500 miliona kuna (68 miliona evra), javljaju hrvatski mediji. 

Troškovi su rezultat dopune glavnog projekta. Nova sljemenska žičara imaće 84 gondole, u svaku će moći da stane 10 putnika, a vožnja od početne do krajnje stanice trajaće 16 minuta. 

Radovi na izgradnji nove žičare počeli su u januaru ove godine kada je najavljeno da će žičara biti duga 5.017 metara. Tada je objavljeno i da su troškovi izgradnje 54,7 miliona evra. Na međunarodnom javnom konkursu odabrana je ponuda od 39,9 miliona evra, koja obuhvata sve radove na izgradnji i opremanju objekata duž cele trase. 

Najskuplja stavka je elektro mašinska oprema sistema žičare vrednosti 14,8 miliona evra, koju isporučuje i montira austrijska firma Doppelmayr.

Inače prva žičara Sljeme puštena je u rad još davne 1963. godine, ali je zatvorena 2007. godine nakon kvara na elektromotoru, a stručnjaci su procenili da se popravka ne isplati. Žičara je služila za prevoz izletnika na vrh Medvenice.

PROČITAJTE JOŠ: GONDOLA NA KALEMEGDANU ISPLATIVA AKO PRODA 2000 KARATA DNEVNO

Prema podacima sa Vikipedije, žičara je po dužini trase od četiri kilometra, u to vreme bila među najdužima u Evropi. Imala je 90 kabina u koje su mogla da stanu četiri putnika.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara