FOTO:Vikimedia

Redžep Tajip Erdogan:

Turska će uskoro preuzeti od Rusije protivvazdušne avione S-400

FOTO:Vikimedia

Turskoj su potrebni protivvazdušni ruski sistemi S-400 i uskoro će ih preuzeti, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Ova izjava dolazi iako raste napetost s Vašingtonom koji preti da zbog toga blokira isporuku borbenih aviona Ankari.

"Turskoj su potrebni sistemi S-400. Sporazum o tome je gotov i ako Bog dozvoli dobićemo ih u najkraćem roku", rekao je Erdogan na ceremoniji uručenja diploma podoficirima u Balikesiru na zapadu zemlje.

Njegove izjave date su u trenutku kada su odnosi između Turske i SAD ozbiljno pogoršali poslednjih nedelja i kada je Vašington izrazio zabrinutost što se Ankara, članica NATO, oprema ruskim oružjem.

Turska i Rusija navode da je sporazum već postignut i, prema Ankari, isporuka protivraketnog i protivvazdužnog sistema S-400 konkuretnog američkom Petriotu (Patriot) mogla bi da bude već iduće godine.

Za SAD Turska nabvka S-400 predstavlja dupli problem, prvo pitanje njegove kompatibilnosti sa sistemima NATO a drugo oko zaštite tehnoloških tajni američkog borbenog aviona F-35 koji Ankara želi da kupi i za koji važi da može da izbegne sisteme S-400.

Turskoj su takođe potrebni avion F-35, rekao je danas Erdogan i dodao je da će ih SAD isporučiti ili ih neće isporučiti, da on to ne zna.

"Ukoliko ih isporuče to će pokazati da se drže preuzetih obaveza", rekao je turski predsednik.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara