Turska želi 5G mrežu zasnovanu na domaćoj tehnologiji

Foto: Pixabay

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je da ta država mora da razvije lokalnu 5G tehnologiju kako bi počela da koristi bežičnu mrežu poslednje generacije, prenosi portal Telecompaper.

Erdogan je tokom događaja koji je organizovala tursko regulatorno telo za informacione i komunikacione tehnologije naveo da u zemlji trenutno ima oko 190 hiljada baznih stanica, od kojih je svega 1.000 izgrađeno u okviru projekta ULAK.

ULAK sprovode turski telekomunikacioni konzorcijumi, a cilj tog projekta je smanjenje zavisnosti o stranoj IKT opremi kreiranjem domaćeg softvera i tehničkih komponenti za 4.5G protokol.

Turski predsednik je kazao da postoji još 3.400 narudžbina za ULAK bazne stanice, da je neophodno jače podržati razvoj lokalne opreme, zbog čega je pozvao sve mobilne operatore da počnu da koriste ULAK.

Takođe je dodao da će krajem 2020. godine biti predstavljen Turksat 5A satelit koji će biti upućen u orbitu 2021. godine, kao i da će lansiranje Turksat 6A, prvog satelita koji je nastao u potpunosti u Turskoj biti poslat u kosmos godinu dana nakon toga.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara