Turska centralna banka drastično povećala ključnu kamatnu stopu na 24%

Turska centralna banka drastično je povećala ključnu kamatnu stopu na jednonedeljne repo operacije, za čak 625 bazičnih poena na 24 odsto.

Sve to u nastojanju da podigne vrednost lire.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije danas je ponovio svoje protivljenje podizanju kamatnih stopa, navodeći da su pogrešni koraci centralne banke razlog visoke inflacije u zemlji, podseća agencija Rojters.

Centralna banka je navela da pogoršanje trenda kretanja cena i dalje predstavlja rizik u pogledu nastavka rasta inflacije, uprkos uslovima slabije domaće tražnje.

"U skladu s tim, Odbor je doneo odluku da snažno pooštri monetarnu politiku kako bi podržao stabilnost cena", navodi se u saopštenju Odbora za monetarnu politiku centralne banke Turske.

Posle podizanja kamate, vrednost turske lire je počela da se oporavlja, ojačavši za 3,4 odsto na 6,01 liru za jedan dolar sa prethodnog niva od 6,4176. Turska valuta je jutros bila u padu od 3,0 odsto.

Erdogan, koji je za pad lire optužio ekonomski rat koji se vodi protiv Turske, tvrdi i da nacionalna valuta prolazi kroz "lažnu volatilnost" i da su najnovija poteskoće Turske posledica manipulacija.

Takođe je kritikovao privatne banke, od kojih su pojedine, kako kaže, povećale svoje kamatne stope na 50 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara