Foto: Pixabay

Turska destinacija za novu VW fabriku, Brisel gunđa

Foto: Pixabay
Autobomilski koncern Folksvagen (VW) odlučio je da novu fabriku u kojoj će proizvoditi Pasate nove generecije i modele Škode Superb otvori u Turskoj, prenosi portal Automotive News Europe

Nova fabrika u Manisi, četrdesetak kilometara od Izmira, imaće maksimalni godišnji proizvodni kapacitet od 300.000 vozila, navodi se u dokumentu u koji je Automotive News Europe imao uvid, a početak proizvodnje zakazan je za 2022. godinu.

U užem izboru za novu fabriku nemačkog Folksvagena, prema ranijim medijskim izveštajima, nalazile su se i Srbija i Bugarska.

VW je odabrao Tursku zbog „pozitivnih makroekonomskih uslova" uključujući i 80 miliona stanovnika, navodi se u dokumentu kompanije. Portparol kompanije nije želeo da komentariše medijske navode, dodavši samo da je kompanija u poslednjoj fazi pregovora o novoj fabrici.

Odluka Folksvagena da novu proizvodnu liniju preseli u Tursku izazvala je negodovanje institucija EU, kazao je poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Rejnhard Butikofer.

Kako prenosi britanski list Ekspres, Butikofer je rekao da odluka proizvođača automobila narušava pravila konkurencije u EU, kao i da bi Evropska komisija mogla da se umeša u ceo proces. 

Butikofer navodi da će Komisija analizirati slučaj, zato što Brisel veruje da su odluci doprinele garancije Ankare da će nabaviti 40.000 proizvedenih vozila, kao i subvencija od 400 miliona evra.

Ako je to tačno, to bi predstavljalo kršenje pravila, odnosno da je Folksvagen pokušao da profitira nanoseći štetu državi članici EU.

PROČITAJTE I:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara