Katar investira 15 milijardi dolara

Turska lira blago ojačala

Turska lira neznatno je ojačala danas na kurs od ispod šest lira za jedan dolar posle komentara iz SAD da carine na tursku robu neće biti ukinute ni ako Ankara oslobodi pritvorenog američkog postora i obećanja Katara da će investirati 15 milijardi dolara u Turskoj.

Investitori su fokusirani na konferencijski razgovor koji će ministar finansija Berat Albajrak danas imati u 15.00 časova u pokušaju da umiri ulagače.

Lira je ove godine oslabila za 36 odsto prema dolaru.

Pastor Endrju Branson optužen je u Turskoj za terorizam, a turske vlasti navode da je njegova situacija u nadležnosti sudova.

Ovo je samo jedan od nekoliko sporova između dve zemlje koje su članice NATO saveza, uključujući neslaganja u vezi sa Sirijom i primedbe Vašingtona na odluku Turske da kupi oružje od Rusije.

Lira je početkom sedmice bila na rekordnom minimalnom kursu od 7,24 lire za jedan dolar, ali se oporavila nakon što je centralna banka preduzela mere za jačanje likvidnosti finansijskog sistema i zaustavila prodaju lire za druge valute.

Katarski emir juče je odobrio paket ekonomskih projekata, investicija i depozita u Turskoj u vrednosti od 15 milijardi dolara nakon sastanka sa predsednikom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara