Turska pooštrava pravila bezbednosti u hotelima

Foto: Pixabay

Turska je donela akcioni plan za normalizaciju rada sektora za turizam, koji predviđa niz  mera predostrožnosti za hotele, piše Daily Sabah.

Za hotele i njihova vozila biće uveden sistem sertifikacije. Njime su obuhvaćeni obuka hotelskog osoblja, reorganizacija švedskog stola, restorana, prostorija za sastanke i bazena. U vozilima će jedno sedište biti prazno i u svakom će biti sredstvo za dezinfekciju.

Hoteli će moći da popune maksimalno 60 odsto kapaciteta, a vlasnici će biti dužni da gostima obezbede zaštitne maske ukoliko ih nemaju. Gostima će na ulazu biti merena temperatura.

Na recepciji i u lobiju hotela biće obeležene linije za održavanje razdaljine.

Uprava će postaviti znakove upozorenja o koronavirusu na raznim mestima u svakom hotelu i deliće brošure i letke sa informacijama na više jezika.

Sredstva za dezinfekciju biće dostupna u lobiju, liftovima, hodnicima i na svakom spratu. Površine poput kvaka, ekrana na dodir, pultovi i toaleti biće redovno dezinfikovani.

Mesta za sedenje u lobiju, delu za odmor ili čekanje biće preuređena tako da se spreči duži boravak ljudi i stvaranje gužve. U skladu sa time, broj sedišta i stolica biće smanjen na minimum i biće postavljene oznake za držanje distance.

Kuvala za vodu, televizori i klima uređaji u svakoj sobi biće dezinfikovani kada gosti napuste hotel, a sobe će biti prazne 12 sati zbog provetravanja. Hotelsko osoblje zaduženo za čišćenje koristiće zaštitnu opremu i odeću tokom rada, a proći će i posebnu obuku za postupanje u slučaju zaraze.

Švedski sto neće biti potpuno ukinut. Hrana će biti postavljena iza staklenih pregrada i serviraće je osoblje. Šećer, so, začini i čačkalice biće u pakovanju koje se baca. Aparati za čaj, kafu i druge napitke biće uklonjeni, i posluživaće ih osoblje.

U hotelskim restoranima stolovi će biti udaljeni najmanje 1,5 metar, a slično pravilo važiće i za ležaljke za sunčanje na plažama i bazenima. Određen je i poseban nivo hlora u bazenima na otvorenom i u zatvorenom prostoru, i biće između jedan i tri promila.

Fitnes i spa centri će ove sezone biti zatvoreni. Značajna promena biće i hotelske zone za karantin, u koje će biti premešteni gosti sa simptomima zaraze koronavirusom.

Proces sertifikacije će u koordinaciji sprovoditi ministarstva za turizam, zdravlje, transport i poljoprivredu, Turski instittut za standarde, kao i nevladine organizacije i predstavnici turističkog sektora.

U Turskoj su zbog pandemije stali i zdravstveni turizam i turizam povezan sa transplantacijom kose.

Član zdravstvene komisije Odbora za spoljne ekonomske odnose Servet Terziler rekao je da u Turskoj tokom marta transplantaciju kose dnevno obavi do 2.000 klijenata. 

Terziler je istakao da je zdravstveni turizam jedan od najvažnijih sektora koji donosi priliv strane valute i dodao da očekuje da se tokom leta dnevni broj klijenata vrati na uobičajene dve hiljade.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara