Turska rekordno smanjila PDV na turističke usluge

Foto: Pixabay

Sa ciljem da makar privremeno pomognu turizmu, koji je zbog pandemije među najpogođenijim privrednim granama, mnoge države su donele odluku da smanje PDV na turističke usluge, piše Jutranji list.

Prema podacima koje je objavilo Evropsko udruženje hotelijera, restorana i ugostiteljskih objekata HOTREC, na tu meru se zasad odlučilo 11 zemalja, među kojima nema Hrvatske, ali ima njenih ljutih konkurenata, Grčke i Turske.

"Smanjenje stopa PDV-a je preduslov za dizanje konkurentnosti u normalnim okolnostima, a u ovim okolnostima u kojima je svet podređen pandemiji, PDV je pitanje preživljavanja", napomenuo je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

On je apelovao na Vladu da, po uzoru na konkurentske zemlje, razmisli o uvođenju privremenih međustopa i dodatno pomogne sektoru.

U Hrvatskoj se turizam trenutno oporezuje sa dve stope, 25 i 13 odsto, a manja stopa od skora se odnosi samo na pripremu i posluživanje jela i poslastica van ugostiteljskog objekta.

Među zemljama koje su smanjile PDV, nema ni Srbije, koja od turizma ne zarađuje poput Hrvatske, ali, kako se često ističe, ima mogućnosti da od njega dobro živi.

Ipak, među rekorderima u povlasticama je izgleda Turska, koja je donela odluku da od aprila do kraja novembra smanji PDV u hotelijerstvu, sa osam na jedan odsto.

Grci su odlučili su da PDV smanje u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića, sa 24 na 13 odsto, a dok je za u ugostiteljstvu smanjen sa 13 na samo pet posto.

ŠTA SE RADI MALO DALJE U EVROPI

Kipar je smanjio PDV sa devet na pet odsto, za usluge u hotelima, restoranima i taksi prevozu.

Belgija je snizila PDV za posluživanje hrane u kafićima i restoranima, sa 12 na šest procenata.

U Norveškoj je PDV na smeštaj u hotelima smanjen sa 12 na šest odsto, a u Litvaniji, na primer, sa 21 na devet posto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara