Benjamin Netjahu FOTO: Kremlin.ru

Tviter blokirao 258 bot naloga koji su širili propagandu u korist premijera Izraela

Benjamin Netjahu FOTO: Kremlin.ru
Tviter je saopštio da je "preduzeo akciju" nakon što je izraelska nevladina organizacija otkrila mrežu lažnih naloga na društvenim mrežama na kojima je širena propaganda u znak podrške premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu i klevete protiv njegovih rivala u izbornoj kampanji.

Noam Rotem, jedan od autora izveštaja, rekao je da je video kako je Tviter blokirao 258 od preko 400 automatizovanih i lažnih naloga koje je njegov tim identifikovao.

Tviter nije komentarisao broj uklonjenih naloga, ali je naveo da zabranjuje lažne naloge i da je "preduzeta akcija gde je kršenje uočeno" kako bi se osigurao zdrav onlajn dijalog u izborima.

PROČITAJTE JOŠ:

Otkriće pro-Netanjahuovih naloga samo nedelju dana pred parlamentarne izbore zakazane za 9. april uzburkalo je ionako turbulentnu izbornu kampanju, komentarišu izraelski mediji. 

Netanjahu je izveštaj oznacio "klevetom", a njegov glavni rival Beni Ganc ga je optužio za "pokušaj krade izbora". 

U izveštaju koji je pripremila nevladina organizacija Big bots prodžekt (Big Bots Project), a preneli su ga Njujork tajms i tiražni izraelski list Jediot ahronot, identifikovano je 154 naloga koji koriste lažna imena i identitet i još 400 naloga za koje se sumnja da su lažni. 

Jediot ahronot je objavio da su neki nalozi nestali nakon objavljivanja izveštaja, a veruje se da su to učinili oni koji su ih otvorili. 

Činilo se da su delovali koordinisano medusobno deleći objave i njihova aktivnost se povećala pet puta otkako su u decembru raspisani izbori. 

Savez partija Plavo i belo koje prevodi Ganc, bivši komandant vojske, optužio je Netanjahua da vodi "info terorizam" i da koristi lažne vesti da utiče na izbore. 

Gancov savez se obratio policiji i apelovao na istragu sumnji da Netanjahuova konzervativna partija Likud krši izborne propise. 

U pismu predsedavajućem Centralnog izbornog komiteta, vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit je, međutim, ocenio da nema dovoljno dokaza da naloge finansira ta stranka i da širi propagadnu kršeci izborni zakon. On je naveo i da su sumnje zasnovane na izveštajima u novinama. 

Netanjahu je odgovarajući na optužbe saveza partija Plavo i belo optužio političke rivale da lažu i da glasače Likuda oznacavaju botovima, iako nalozima rukovode osobe.

On je naveo ime jednog čoveka, Giore Ezre, menadžera za nekretnine, čije je korisničko ime "Kapetan Džordž" . 

Kapetan je nedavno napisao pohvalu ekstremisti, pokojnom rabinu Meiru Kahani, i da je Gancu potrebno 50 psihijatara. Novinare je oznacio "smrdljivim đubretom", izmedu ostalog. 

Jicak Hadad koji je opisan kao srce mreže i koji je delovao pod imenom "Bond" je jedan od onih korisnika koje je Tviter blokirao. 

"Josi Koen" i "Moše" su dva druga profila osumnjičena da su deo mreže i takođe su blokirana. 

Profil "Moše" je aktivan od početka prošle godine, a u utorak je bio na naslovnim stranama kada je otkriveno da njegova profilna slika zapravo fotografija grčkog modela Tea Teodoridisa. 

Izraelski mediji navode da je potez Tvitera neoubičajen i da se dešava samo kada nadzorni odbor organizacije veruje da je društvena mreža korišcena nelegalno ili na neodgovarajući način. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara