UŽAS: 22 osobe poginule u eksploziji bombe na koncertu Arijane Grande

Britanska policija potvrdila je da su 22 osobe poginule, a preko 60 ih je ranjeno u velikoj eksploziji posle koncerta američke pop zvezde Ariane Grande u Mančesteru u Engleskoj u ponedeljak uveče. kada je bombaš samoubica aktivirao eksplozivnu napravu.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

Britanska premijerka Tereza Mej izrazila je saučešće porodicama žrtava, kako je rekla, "užasnog terorističkog napada."

U publici su bile većinom mlade devojke i devojčice, obožavateljke Ariane Grande, mlade pevačice i filmske i TV glumice. Portparol njene muzičke kuće naveo je da je pevačica dobro. Eksplozija ili eksplozije su se dogodile nakon što je završila nastup.

Na video snimcima sa koncerta videle su se hiljade fanova kako pokušavaju da pobegnu iz zgrade. Neki gledaoci su viđeni kako hodaju oko zgrade u krvavoj odeći. Incident je izazvao haos u saobraćaju oko arene, dok je železnički saobraćaj otkazan.

Mančesterska policija navodi da se eksplozija dogodila na javnom prostoru ispred arene koja može da smesti 21.000 posetilaca i najveća je zatvorena dvorana u Evropi.

Cipele, telefoni i jakne su rasuti po areni.

"Bila je to snažna eksplozija. Nastao je haos. Svi su trčali i vrištali pokušavajući da pobegnu odatle", ispričao je jedan od očevidaca za agenciju Rojters.

Zabrinuti roditelji koji su doveli decu na koncert preplavili su ulice ispred zgrade. Obližnji hotel otvorio je vrata za decu koja su tražila majke i očeve. Vozači taksija isključili su taksimetre i ponudili da voze ljude sa tragičnog koncerta gde god su želeli da se odvezu.

Britanski stepen uzbune na terorizam je podignut na "ozbiljan", drugi najviši nivo. Zvaničnici zaduženi za borbu protiv terorizma sastaju se u Londonu.

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštio je da prati situaciju u Mančesteru i da nema informacije o bilo kojoj "specifičnoj kredibilnoj pretnji" koncertnim prostorima u SAD.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara