U Španiji dogovor da poslodavci pokrivaju troškove rada od kuće

Foto: Pixabay

Španska vlada složila se sa sindikatima i poslovnim liderima da poslodavci plate troškove rada od kuće nakon što su milioni ljudi počeli da rade iz svojih domova zbog pandemije, rekao je danas potpredsednik vlade Pablo Iglesijas, navodi portal Investing.

„Od ključne je važnosti bilo regulisanje rada na daljinu radi zaštite prava radnika“, rekao je Iglesijas u intervjuu za državnu televiziju.

Prema vladinom nacrtu predloga, kompanije bi morale da finansiraju sve troškove koje zaposleni mogu imati kada rade od kuće, uključujući računarsku opremu i nameštaj, a zaposleni mogu tražiti i fleksibilno radno vreme.

Nacrt zakona mora da dobije podršku Vlade prije slanja u parlament.

Pogodnosti bi se odnosile samo na zaposlene koji ostanu kod kuće najmanje 30 odsto radnog vremena, a poslodavci će imati pravo da nadgledaju prisustvo radnika na mreži poštujući dostojanstvo i privatnost i tražeći od njih da budu fleksibilni u pogledu radnog vremena.

Svi aranžmani za rad kod kuće moraju biti dobrovoljni, kako za poslodavce, tako i za zaposlene.

Ministarstvo rada takođe traži produženje programa prestanka rada koji treba da istekne 30. septembra.

U Španiji je zaključno sa 21. septembrom registrovano 671.468 osoba pozitivnih na korona virus, a broj preminulih je 30.663.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara