FOTO: Pexels

U Americi najmanje novorođenih beba od 1986.

FOTO: Pexels

Stopa nataliteta u Sjedinjenim Američkim Državama najniža je u poslednje 32 godine, pokazuje danas objavljen izveštaj američke vladine organizacije koji je izazvao bojazan među stručnjacima.

Prema izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 2018. godine rođeno je 3,79 miliona beba, što predstavlja godišnji pad od dva odsto, piše Wall Street Journal. 

Ovo je ujedno četvrta godina zaredom kako natalitet opada, i najmanja stopa novorođenih od 1986. Stopa plodnosti u SAD, čije stanovništvo broji 327,2 miliona, sada iznosi 1,7 dece po ženi.

Kako javljaju mediji u SAD, pojedini stručnjaci strahuju da ovo može stvoriti manjak radne snage u budućnosti, dok drugi veruju da će se slika popraviti jer će mlade žene imati decu kasnije u životu.

„Vidimo da se taj trend nastavlja: više je starijih majki, dok broj mladih majki opada," kaže statističar i demograf Brejdi Hamilton za Wall Street Journal.

PROČITAJTE JOŠ: CENA KAŠICE U SRBIJI 200 DINARA, U NEMAČKOJ 


Jedine dve demografske grupe žena kod kojih je stopa plodnosti statistički viša nego u 2018. su žene u poznim tridesetim i ranim četrdesetim godinama.

Pa ipak, prema ranijim istraživanjima, žene u SAD i dalje zasnivaju porodice u ranijem dobu nego žene u većini drugih razvijenih zemalja.

 

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara