U dve godine proizvodnja i potrošnja uglja u EU opala za trećinu

Max Pixel

Pad proizvodnje i potrošnje kamenog i mrkog uglja u Evropskoj uniji nastavljen je i u 2020. godini, navodi Eurostat.  

Opadanje potrošnje obe vrste uglja, kamenog i mrkog, ubrzalo se u 2019. godini. U poređenju sa 2018. godinom, potrošnja je opala za 35 odsto u 2020. godini, dok je potrošnja mrkog uglja, uglavnom lignita, opala za 33 odsto. 

U 2020. godini, Evropska unija je proizvela 56 miliona kamenog uglja, što je 80 odsto manje nego što je proizvedeno 1990.

Broj zemalja članica koje proizvode kameni ugalj je takođe opao od 1990, sa 13 proizvođača koliko je tada bilo, na dve zemlje članice koje sada proizvode kameni ugalj.  Te dve zemlje su Poljska sa 96 odsto učešća u celokupnoj proizvodnji EU i Češka.

Bugarska do 2025-te menja ugalj čistijim energentima

Od 1990. opala je i potrošnja kamenog uglja. U 2020. EU potrošnja kamenog uglja je procenjena na 144 miliona tona, 63 odsto manje nego 1990.

Kao razlozi za smanjenu potrošnju navode se prelazak na prirodni gas i obnvoljive izvore energije, kao i pad u proizvodnji koksa koji se koristi u različitim industrijama kao što je proizvodnja gvožđa i čelika. 

Napuštanje uglja: Izazov, ali i šansa za region

Od 2019. godine ubrzan je i pad potrošnje mrkog uglja. Potrošnja mrkog uglja, uglavnom lignita, procenjena je na 246 miliona, što je 64 odsto manje nego 1990.

U Evropskoj uniji 95 odsto ukupne potrošnje mrkog uglja otpada na šest zemalja: Nemačku, 44 odsto, Poljsku, 19 odsto, Češku, 12 odsto, Bugarsku, Rumuniju i Grčkua. 

Veći deo mrkog uglja u Evropskoj uniji se korsiti za proizvodnju električne enrgije za šta je u 2019. godini koriščeno 93 odsto mrkog uglja. 

Mesečni podaci iz 2020. godine ukazuju na to da koronavirus jeste imao uticaja na potrošnju i proizvodnju uglja, ali će podaci o uticaju pandemije na proizvodnju i potrošnju ovog energetnta biti jasniji u godinama koje dolaze. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.