FOTO: Pexels

U Indiji otvoren prvi "kafić za smeće"

FOTO: Pexels

Indija je upravo pokrenula svoj prvi „kafić za smeće" koji obezbeđuje hranu siromašnim građanima u zamenu za smeće, objavljeno je na sajtu Svetskog ekonomskog foruma.

Više od polovine od 1,4 milijardi građana Indije živi u siromaštvu, a mnogi se bore da obezbede hranu za svoje porodice. Indija ima nivoa gladi koji je klasifikovan kao "ozbiljan", prema Globalnom indeksu gladi iz 2018. godine.

Zemlja takođe ima problem sa plastičnim otpadom i svakodnevno proizvodi 26.000 tona.Uz više od 34.000 km lokalnih puteva nalaze se naslage otpada.

Može li pružanje besplatnog obroka u zamenu za plastično smeće pomoći u rešavanju ova dva goruća pitanja?

Kafić - inspirisan drugim takvim projektima u Belgiji i Kambodži - otvoriće se u gradu Ambikapur u centralnoj državi Chhattisgarh.

Prema ovoj šemi, kafić za smeće, koji je izgrađen u preuređenom autobuskom skloništu, obezbediće pun obrok u zamenu za 1kg smeća, ili besplatan doručak za 500g otpada.

Na primer, 1kg plastike – za koji bi obično trebalo nekoliko sati da se sakupi - može se zameniti za kari sa pirinčem. Za polovinu te težine, kupci mogu dobiti doručak.

Sakupljeno smeće se zatim šalje u postrojenje za reciklažu koje ga pretvara u plastične granule. Kao i mnoge druge indijske šeme recikliranja plastike, ova iseckana plastika se koristi za površinske obloge.

PROČITAJTE JOŠ:

AZIJA OKRENULA LIST: IZVOLITE NAZAD VAŠ SMRDLJVI OTPAD

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara