U Kini se polako vraćaju biznisi, a i smog

Foto: Pixabay

Kineska ekonomija polako staje na noge posle izlaska iz pandemije, što je jedna od najboljih vesti ove nedelje u Kini. Međutim, u isto vreme se pojavljuju satelitski snimci koji pokazuju da se uporedo sa tim vraća i zagađenje vazduha koje je i pre pandemije bilo veliki problem, javljaju Južnokineske jutarnje novosti.

U poslednjih par meseci, usled karantina I obustavljanja rada fabrika, kvalitet vazduha u Kini se drastično poboljšao. 

Nivo nitrogen dioksida u vazduhu je opao tokom perioda karantina na 150 mikromola po kvadratnom metru (umol/m2) I bio je na tom nivou do kraja marta. Ali nakog ukidanja karantina i nastavka rada fabrika, nivo nitrogen dioksida je skočio na 300 umol/m2 već u aprilu.

Iako je pandemija korona virusa u tim oblastima gotova, neki građani navode da će zbog zagađenja vazduha nastavizi da nose maske.

Nadležni u oblasti o prevencije zagađivanja vazduha upozoravaju ostale delove sveta da će, ako ne budu pazili, da naprave istu grešku kao Kina.

Uprkos smogu, povećani broj biznisa koju su krenuli da rade daju nadu da će se ekonomija ubrzo oporaviti nakon udarca koji je primila tokom pandemije. Najveći udarac su pretpeli tržni centri, prodavnice, restorani I hoteli.

U Šangaju je vlast objavila dvomesečni šoping festival kako bi podstakla građane da kupuju. Ishod je bio pozitivan, što se da videti po tome što je u prvih 24 časa festivala zarađeno 15.6 milijardi juana (2.2 milijarde dolara). Kombinovani onlajn I oflajn šoping ukupno su zaradili 2.3 milijarde dolara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara