FOTO: defense.gov

U Siriji uhapšen ključni čelnik Islamske države

FOTO: defense.gov

Kurdske paravojne snage na severu Sirije saopštile su da su uhapsile ključnog čelnika Islamske države (IS) dok je pokušavao da pobegne preko granice u Tursku.

"Plaćenik Semir Bogana, italijanski državljanin poznat i kao Abu Harejre al-Muhadžir ili Abu Abdulah al-Muhadžir, odgovoran za isporuke oružja, uhapšen je 27. avgusta prilikom pokušaja bega u Tursku, u specijalnoj operaciji naših antiterorističkih jedinica (YAT)", saopšteno je.

Dodaje se da je plaćenik otkrio brojne pojedinosti o terorističkoj organizaciji Islamskoj državi i njenim stranim vezama, ali se ne navode pojedinosti.

Od kad je osnovana 2014. u Iraku i Siriji, Islamska država privukla je u svoje redove brojne inostrane borce u obema zemljama.

Uprkos vojnom napretku u suzbijanju te terorističke organizacije, ona još uvek, prema izveštaju UN-a objavljenom u avgustu, u Siriji i Iraku broji između 20 i 30 hiljada boraca.

Prema tom izveštaju, nakon vojnih poraza redove Islamske države napustio je manji broj od očekivanog stranih boraca. Mnogi su se stopili s lokalnom zajednicom, a dosta njih skriva se u susednim zemljama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara