U Zagrebu počelo testiranje u kolima

Foto: Pexels

Zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo  „Dr. Andrija Štampar“ testiraće građane na koronavirus dok sede u automobilima, po sistemu 'drive-in', prenosi Al Jazeera Balkans.

Upravnica Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš kaže je da test koji će se koristiti pouzdan i da se na rezultate čeka oko tri i po sata.

„Ovo mobilno uzorkovanje smo nazvali ’drive in’ misleći da će svi građani razumeti i da će doći autom, da će se uzorak uzeti vrlo brzo, a auto nastaviti dalje“, rekla je Vraneš i dodala da deo građana ipak dolazi peške, iako ima automobil.

Vraneš kaže da bi valjalo da vozač koji dolazi na uzimanje brisa ima masku. Ukoliko vozač dovozi na testiranje drugu sobu, preporučuje se da ona sedi ukoso od vozača.

„Na znak našeg tehničara spušta se staklo, spušta se potom malo maska s nosa i bris je za par sekundi uzet. Ne želimo zadržavanje nego što veću protočnost. Test nije brz, on je najbolji mogući, samo je reč o brzom uzorkovanju“, rekla je Vraneš.

Na ovaj način će biti testirani Zagrepčani koji dolaze sa uputom porodičnog lekara ili epidemiologa zbog simptoma ili sumnje da su zaraženi koronavirusom.

Ukoliko je nalaz pozitivan, lekar koji je pacijenta uputio obaveštava o rezultatima i epidemiologa, radi preduzimanja potrebnih mera.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara