UAE će ukinuti ograničenja na strane investicije

Foto: Pixabay

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ukinuli su federalna pravila po kojima su strani investitori mogli da imaju udeo u tamo registrovanom preduzeću do 49 odsto, što je uslov koji je otežavao ulaganja u tu zemlju, piše fDi magazin.

Zakon iz novembra, koji se temelji na prošlogodišnjoj liberalizaciji ograničenja vlasništva u odabranim sektorima, najnovija je i najdrastičnija u nizu promena čiji je cilj da otvori ekonomiju UAE strancima i uspostavi "sofisticirano i transparentno poslovno okruženje".

"Ovo je nadaleko najznačajniji korak u ublažavanju pravila stranih investicija u UAE u proteklih deset godina. Zahtev za većinskim lokalnim vlasništvom predstavljao je značajnu prepreku za strana ulaganja, uključujući investitore privatnog kapitala i rizičnog kapitala", kazao je Deren Heris, direktor u PwC Legal Middle East. 

Zakon neće u potpunosti i odmah ukinuti ograničenja investiranja, već ovlašćuje svakog od emirata da ukloni ograničenje za svoju teritoriju.

Dubai i Abu Dabi biće među prvima koji će sprovesti ovaj zakon, a postoji optimizam da će i ostalih pet emirata uskoro slediti primer. 

Zakon takođe smanjuje birokratiju za nova i postojeća preduzeća, uključujući uklanjanje zahteva da sve strane kompanije deluju preko lokalnog agenta.

Ukidanje zahteva da državljanin Emirata ima kontrolni udeo u svim obalnim kompanijama pojačava apel Emirata kao odredišta za uspostavljanje regionalnog sedišta i nastojanja da postane vrata za investicije širom Zaliva i Afrike.

Ali to bi moglo umanjiti strano interesovanje za 40-ak slobodnih zona UAE. 

Njihov nedostatak vlasničkih ograničenja učinio je ova područja magnetom za strance koji žele da zadrže potpunu kontrolu, ali offshore aranžmani imaju i druga ograničenja. 

"Postojanje kopnenog preduzeća u stopostotnom vlasništvu u potpunosti im otvara tržište, uključujući omogućavanje transakcija sa javnim sektorom, što često zahteva prisustvo u državi", kaže Heris.

Investitori su već pokazali značajno interesovanje za reforme. 

U nedelji nakon vladine najave, samo PwC je primio oko 100 upita. Promene su nagoveštene da podstaknu spajanja i preuzimanja, posebno privatnih vlasničkih društava koja su se borila prema trenutnom pravilniku, s obzirom na to da imaju prednost za većinski udeo, i greenfield ulaganja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara