Ukrajinske izbeglice bi mogle da ublaže problem radne snage u EU

Pixabay

Povećani priliv ukrajinskih izbeglica mogao bi malo da ublaži nepovoljne trendove na tržištu rada u evrozoni, ocenjuju analitičari Evropske centralne banke u najnovijem junskom ekonomskom izveštaju. 

Ako brzo nađu posao bez dugog procesa prethodne integracije (u društvo), ukrajinske izbeglice bi mogle da pomognu tržištu da odgovori na trenutno veliku potražnju za radnom snagom i specifičnim veštinama, ocenjuje se.

Međutim, velike neizvesnosti oko budućeg toka rata otežavaju tačnu procenu o uticaju ukrajinskih izbeglica na tržište rada u EU. 

ECB u izveštaju ocenjuje da uprkos brzim političkim akcijama koje su preduzele evropske vlasti, pred izbeglicama su značajne prepreke, što im otežava integraciju na tržišta rada zemalja domaćina, posebno kratkoročno. 

Za izbeglice, proces pristupa tržištu rada zemlje domaćina je generalno dugotrajan. 

Vlada Srbije daje subvencije za zapošljavanje Rusa sa platom od 1800 evra

Veštine koje poseduju nisu usklađene sa potrebama u EU, nedovoljno poznaju lokalni jezik, a problem im predstavlja i nedostatak objekata za brigu o deci.

Kako bi ublažila prepreke za integraciju sa kojima se suočavaju ukrajinske izbeglice, EU je pristala da dodeli privremenu zaštitu ljudima koji beže od rata u Ukrajini, pružajući im trenutnu pomoć i dajući im pravo na pristup tržištu rada. 

Do početka maja u Poljsku je ušlo preko 3,5 miliona ukrajinskih izbeglica, dok je u Nemačkoj registrovano više od 400.000, u Češkoj 200.000 i u Italiji 100.000.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.