UN apeluju na države da ne ograničavaju izvoz hrane

Foto: Pixabay

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pozvala je države da zbog koronavirusa ne uvode mere koje bi otežale međunarodnu trgovinu namirnicama, uključujući i slobodno kretanje radnika ili kontejnerima sa robom na granici.

U saopštenju te agencije Ujedinjenih nacija navodi se da bi poremećaji u lancu snabdevanja hranom naročito teško pogodili najugroženije i najsiromašnije stanovništvo planete.

"Nesigurnost u pogledu dostupnosti hrane može izazvati talas ograničenja izvoza, koji bi stvorili manjkove na globalnom tržištu. Takve reakcije mogu izazvati neravnotežu između ponude i potražnje, što bi rezultiralo skokovima i povećanom nestabilnošću cena. iskustvo prethodnih kriza ukazuje da su takve mere posebno štetne za zemlje sa niskim prihodima (po glavi stanovnika), nedostacima hrane, kao i humanitarnim organizacijama koje prehranjuju one kojima je pomoć očajnički potrebna", navodi se u saopštenju.

FAO navodi da je u ovakvim trenucima krize potrebno povećanje a ne smanjenje međunarodne saradnje, ali ne po cenu bezbednosti radnika koji rade u proizvodnji i li potrošača, naročito u najnerazvijenijim društvima.

"Moramo takođe osigurati da informacije o trgovinskim merama vezanim za hranu, nivoima proizvodnje hrane, potrošnji i zalihama, kao i o cenama hrane, budu dostupne svima u realnom vremenu. To smanjuje nesigurnost i omogućava proizvođačima, potrošačima i trgovcima da donose informisane odluke. Iznad svega, pomaže u sprečavanju panične kupovine i skladištenja hrane", dodaje se u saopštenju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara