UN: Pandemija može izazvati globalnu nestašicu hrane

Foto: Pixabay

Protekcionističke mere nekih vlada tokom pandemije koronavirusa mogle bi da dovedu do nestašice sveže hrane, voća i povrća.

“Najgore što može da se dogodi je da vlade ograničavaju protok hrane", rekao je za britanski "Gardijan" Maksimo Torero, glavni ekonomista Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, dodajući da bismo se ubrzo mogli suočiti sa posledicama takvih poteza.

Tako je Rusija zabranila izvoz heljde i drugih žitarica na 10 dana, Kazahstan je ograničio isporuke pšeničnog brašna, heljde, šećera, nekoliko vrsta povrća i ulja od suncokreta. Neke zemlje suočile su se  i sa problemom manjka radnika za žetvu zbog zatvaranja granica i ograničavanja kretanja zbog karantina.

Farmeri u Francuskoj, Španiji i Italiji upozoravaju, kako prenosi “Blumberg”, da će voće i povrće brzo sazreti i istruliti ako se nešto uskoro ne promeni. Uzgajivači jagoda i špargle već su sprečeni da beru plodove, a sledeći na udaru biće proizvođači zelene salate, paradajza, luka i graška.

Nemci kojima već nedostaje 300 hiljada sezonaca pokrenuli su poseban sajt kako bi se farmeri povezali sa onima koji mogu da pomognu, pre svega sa studentima čiji su poslovi prestali zbog pandemije koronavirusa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara