Unicredit banka otpušta 6.000 zaposlenih

Foto: Nova ekonomija

Najveća finansijska institucija u Italiji, Unicredit banka, najavila je da će u matičnoj zemlji otpustiti 6.000 zaposlenih i zatvoriti oko 450 filijala tokom predstojećeg trogodišnjeg procesa restrukturiranja.

Kako prenosi agencija Blumberg (Bloomberg), izvršni direktor grupacije je svoje planove pismenim putem već saopštio sindikatima, a banka je u decembru najavila da planira da otpusti 8.000 ljudi ili 9% ukupne radne snage.

Pregovori sa sindikatima će se odvijati do kraja marta, a najveći broj zaposlenih će, u skladu sa prethodno postignutim dogovorom, biti otpušteno prevremenim penzionisanjem.

Italijanska banka uprkos najavljenim otpuštanjima dobro posluje, tako da je u četvrtom kvartalu 2019. godine ostvarila profit bolji od očekivanog, a kao strateški plan banke navodi da će raditi na povećanju profita investitorima kombinacijom jačih dividendi i otkupa akcija.

List Fajnenšl tajms (Financial Times) je u decembru objavio da su evropske banke samo u proteklih 12 meseci otpustile preko 60.000 radnika, navodno zbog negativnih ekonomskih izgleda.

PROČITAJTE JOŠ:
Potražnja preduzeća za kreditima u evrozoni pala prvi put od 2013. godine

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara