Uoči izlaska na berzu, Robinhood procenjen na 35 milijardi dolara

Foto: Pixabay

Uoči izlaska na Njujoršku berzu platforma za onlajn trgovinu akcijama i vrednosnim papirima Robinhood Markets Inc očekuje da će njene akcije vredeti 35 milijardi dolara, prenosi Bloomberg. Ta vrednost je nešto manja od najveće procene koju su toj platformi dali finansijski analitičari.

Kako je najavljeno, Robinhood će plasirati 55 miliona akcija po cenama od 38 do 42 dolara i trgovaće pod oznakom HOOD.

Robinhood želi da prikupi više 2,2 milijarde dolara tokom svog prvog javnog nastupa, koji je planiran da se održi ovog leta, a ove nedelje počinju sastanci sa investitorima. U skladu sa njihovom tražnjom procena vrednosti kompanije mogla bi i da bude veća.

Očekuje se da će IPO (initial public offering, prva javna ponuda) Robinhood-a biti peta po veličini na američkoj berzi 2021. godine.

Robinhood je stekao popularnost tokom pandemije koronavirusa kada su se mladi ljudi okrenuli onlajn trgovini akcijama u želji da prekrate vreme tokom izolacije i zarade novac. Tako je broj njenih aktivnih mesečnih korisnika i više negpo dvostruko veći u zadnjih godinu dana.

Kompanija čije je sedište u Kaliforniji u Menlo Parku saopštila je da će za svoje kupce rezervisati 20 odsto do 35 odsto svojih akcija klase A.

Veća popularnost Robinhood-a dovela je i do povećanog interesovanja političara, ali i državnih regulatora u SAD koji su usredsređeni na njen specifični marketing u trgovini i fenomen dramatičnog rasta vrednosti.

U junu je američka Regulatorna agencija za finansijsku industriju (Financial Industry Regulatory Authority) izrekla kaznu Robinhood-u od skoro 70 miliona dolara. Tada je navedeno da je Robinhood zavarao svoje kupce u vezi sa trgovinom maržama (zalog koji investitor mora da priloži).

Najveći akcionari Robinhood-a su kompanije koje trguju rizicima DST Global, Indek Ventures, Nev Enterprise Associates i Ribbit Capital. Svaka od tih kompanija poseduje više od 5 odsto njenih akcija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.