Ustavni sud Nemačke poništio zamrzavanje stanarina u Berlinu

Foto: Pixabay

Ustavni sud Nemačke poništio je odluku rukovodstva grada Berlina da se zamrzne cena zakupa stanova i proglasio je neustavnom, preneo je SEEbiz. Stotinama hiljada građana glavnog grada te države sada bi mogla da se retroaktivno naplati razlika u cenama.

"Za pitanje regulacije stanarine odgovorna je centralna vlada, a ne savezne pokrajine. Savezna vlada je već regulisala tržište nekretnina Zakonom o ograničenju zakupa iz 2015. godine, tako da nije bilo mesta za dodatna pravila", saopštio je nemački Ustavnu sud.

Tužbu protiv odluke da se zamrznu stanarije u glavnom gradu Nemačke je podnelo 284 poslanika Bundestaga iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU/CSU) i Liberalno-demokratske partije (FDP), koji tvrde da se Senat Berlina tom odlukom neovlašćeno našao na slobodnom tržištu.

"Zamrzavanje stanarine je uvelo nesigurnost na tržište nekretnina u Berlinu, blokiralo investicije i nije dovelo do izgradnje novih stanova u Berlinu", rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova i građevine Horst Seehofer.

Berlinski senat je početkom prošle godine doneo zakon kojim se zakupnina stanova u tom gradu zamrzava na nivo iz juna 2019, što je značilo i zabranu značajnog povećanja cena.

BRISEL I BERLIN DOGOVORILI PAKET ZA SPAS LUFTHANZE

Tada je gradom upravljala levičarska koalicija socijaldemokrata i levice i partije zelenih, koji su želeli da spreče selidbe manje plaćenih građana iz atraktivnijih delova grada.

Prosečna cena zakupa stana u Berlinu  je sa 6,65 evra po kvadratnom metru u 2012. godini, bez dodatnih troškova, porasla na 10,12 evra u 2021. godini, po jednom kvadratu, dok su cene negde i utrostručene.

U Berlinu je nakon 2000. godine poraslo interesovanje stranih investitora, od 2015. do 2020. godine broj stanovnika se povećao za preko 200 hiljada.

Stotinama hiljada stanara u Berlinu, sada preti naknadna naplata te razlike u ceni, retroaktivno, odnosno za godinu unazad.

Udruženja stanara širom zemlje koja su se nadala da će verlinski model biti prenet u druge gradove sa sličnim problemima, sada su izrazila žaljenje zbog ove odluke.

Prosečne cene stambene kirije u Nemačkoj i dalje su najviše u Minhenu i iznose 17 evra po kvadratu, dok su u Berlinu pre deset godina bile među najnužim.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara