Ustavni sud Slovačke: Životna sredina važnija od interesa investitora u MHE

Foto: Pixabay

Vrhovni sud Slovačke potvrdio je odluku Okružnog suda o zabrani gradnje male hidroelektrane, bez prava žalbe, ističući da zaštita životne sredine ima veću prednost od interesa investiora, piše portal Balkan Green Energy News.

Ova odluka, prema mišljenju Svetskog fonda za prirodu (WWF), predstavlja prekretnicu u pravosudnoj praksi i kao takva bi mogla da ima dugoročne posledice u zaštiti životne sredine.

Sudovi i sudije mogli bi da se ugledaju na ovu presudu i tako zaštitu životne sredine stave iznad privatnih ekonomskih interesa.

Dodaje se da prioriteti celog društva moraju da se promene kako bi čovek opstao na planeti.

Inače, na Balkanu se širom regiona nastavlja se gradnja MHE, ali i borba građana protiv ovakvih investicija. 

Stara planina na korak do zabrane MHE

Sve je više opština, ali i odluka na višim nivoima, koje proglašavaju zabranu izgradnje MHE.

KAKO JE DOŠLO DO SUDSKE ZABRANE

Na reci Hron, drugoj najvećoj u Slovačkoj, već je izgrađeno 20 MHE, a planirana je gradnja još 20. 

Ekološke organizacije Udruženje Slatinka, Rieka, Hereditas HH i Slovačko udruženje ribolovaca, uz podršku WWF-Slovačka, žalile su se na odluku institucija.

Okružni sud je prvo u mestu Banska Bistrica zabranio izgradnju MHE, ali su se onda investitor i gradske vlasti žalile.

Vrhovni sud je kasnije doneo konačnu odluku, na koju ne postoji pravo žalbe.

Miroslava Plasmann, izvršni direktor WWF-Slovačka, izjavila je da bi nova MHE bila bi još jedna prepreka ribljim migracijama na reci Hron, jer je postojeće već sada sprečavaju.

Plasmann kaže da Vrhovni sud smatra da nije postojala odgovarajuća procena uticaja MHE na životnu sredinu, kao i da lokalne vlasti nisu posvetile dovoljno pažnje javnom interesu zaštiti životne sredine.

Ocenjuje se da je doneta revolucionarna odluka, jer je po prvi put Vrhovni sud ukazao da institucije u čijoj nadležnosti je gradnja moraju ozbiljno da shvate svoju ulogu u zaštiti životne sredine.

Podseća se da je zapanjujuć podatak da se globalna populacija migratornih slatkovodnih riba od 1970. do 2016. smanjila 76, a u Evropi 93 odsto. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara