Foto: Pixabay

Usvojen Severnoamerički trgovinski sporazum

Foto: Pixabay
Senat Sjedinjenih Američkih Država sinoć je sa velikom većinom glasova usvojio tekst Severnoameričkog trgovinskog sporazuma (USMCA), koji će zameniti trenutno važeći Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Donji dom Kongresa SAD je ranije takođe izglasao USMCA, što znači da je sada preostalo da predsednik Donald Tramp potpiše zakon.

Izglasavanje novog trgovinskog sporazuma se percipira kao velika pobede Bele kuće pre predsedničkih izbora 2020. godine, obzirom da predstavlja ispunjenje jednog od najvažnijih predizbornih obećanja.

USMCA će regulisati 1.200 milijardi vrednu trgovinu između tri severnoameričke države, a detalji o novom sporazumu nisu u potpunosti predstavljeni javnosti.

Public Broadcasting Service (PBS) prenosi da će po novim pravilima automobili koji se proizvode u SAD; Kanadi ili Meksiku morati da imaju 75% komponenti proizvedenih u Severnoj Americi. 

Takođe se kaže da će 40 do 45% automobilskih delova morati da naprave radnici koji su u proseku plaćeni 16 dolara na sat do 2023. godine, što ukazuje i da će radno zakonodavstvo, posebno u Meksiku, biti ojačano, kao i inspekcijski nadzor industrije.

Iako pojedini ekonomisti smatraju da će ova nova pravila pomoći severnoameričkim radnicima, oni takođe upozoravaju da bi cene automobila mogle da porastu, što bi dovelo do odlaska autoindustrije u Aziju, jer bi proizvodnja bila preskupa pod USMCA.
 
Usvajanje novog trgovinskog sporazuma sa Kanadom i Meksikom usledilo je dan pošto je Tramp potpisao novi trgovinski sporazum sa Kinom, čime su ublažene trgovinske tenzije izmedju te dve ekonomske sile.

PROČITAJTE JOŠ:


pošaljite komentar

Nema komentara